Vi ste ovdje

Snimanje fotografija

Mali vodič za početnike!
Mnogi neznaju da je prilikom snimanja fotografija potrebno fokusirati objektiv na objekt snimanja. To radimo na način da objekt snimanja postavimo u sredinu kadra (unutar ciljnika na ekranu ili okularu fotoaparata), a onda pritisnemo okidač do pola.

1. Snimanje fotografija

1.1. Fotoaparat

Nemate ga? Kupite ga! Stvar je vrlo jednostavna. Čak i ako imate mobitel sa fotoaparatom, taj "fotoaparat" jednostavno nije dovoljno dobar da bi snimili fotografije koje bi drugi, a ni vi, sa užitkom htjeli gledati.

Čak i najlošiji digitalni fotoaparat je nekoliko magnituda bolje rješenje od mobitela. Ukoliko nemate 600-700kn, dakle 80-100EUR za novi, možete naći polovni kompaktni fotoaparat u oglasima već za 200 kuna (30EUR).

Kod kupovine morate pripaziti na dvije stvari - Proizvođača i tehničke karakteristike fotoaparata.

O proizvođačima bi mogao sad puno toga napisat, ali moja preporuka bi bila slijedeća - ako sami neznate koji brand, kupujte SAMO slijedeće, i to po redosljedu kako sam naveo: Sony, Canon, Olympus - to je sveto trojstvo kompaktnih fotoaparata, a dodao bih tu još i Panasonic te naravno Nikon. Iz mog iskustva pogotovo Sony, a onda i Cannon imaju jako dobre automatske programe sa prepoznavanjem scene, pa nećete morati brinuti o detaljima.

Što se tiče modela kojeg odabrati, tu bi napomenuo slijedeće: Kvaliteta konačne fotografije ovisi o prvenstveno o dvije stvari - Kvaliteti optike i kvaliteti senzora.

Optika ovih proizvođača je nedvojbeno kvalitetna, ali valja voditi računa o tome da je fotoaparat prilagođen snimanju scena pri slabom svjetlu. Taj parametar je višemanje UVIJEK vezan za format, odnosno veličinu fotoaparata kojeg kupujete.

Naime, mali, ultra kompaktni i super minijaturni fotoaparati imaju male otvore objektiva, pa tako propuštaju malo svjetla - iz tog razloga snimaju lošije fotografije pri slabom svjetlu. (Iz istog razloga kamera na mobitelu je neupotrebljiva pri bilo čemu osim danjeg svjetla)

Druga krajnost su takozvani ultra-zoom modeli (10x - 30x zoom) koji imaju veliki otvor objektiva, skupljaju puno svjetla, ali su PRILIČNO nezgodni za upotrebu u krevetu, pogotovo ako ste sa dragom sami :>)

Dakle ono što vas zanima je nekakva sredina.

Kon Sony-ja preporučujem W seriju pa onda S, a u zadnje vrijeme postoje modeli iz ultrazoom H serije koji su prilično kompaktni. Nikako ne kupiti ultra minijaturnu T seriju!

Kod Canona tu su serije A i Ixus koje su obje dovoljno dobre.

Olympus ima FE seriju koja je ok i mju, koja je isto dobra, sve dok ne kupite TOUGH ili SW modele, koji doduše idu i pod vodu, ali nisu baš najbolji za svakodnevnu upotrebu u krevetu pri slabom svjetlu.

Namjerno sam za kraj ostavio megapiksele. Rat megapikselima je marketinški trik. Nemojte nasjesti na njega. Sve preko 5 megapiksela je potpuno dovoljno. Ako nemate novaca, ipak nemojte ići ispod 3 megapiksela. Ako pak imate novaca, svejedno preporučujem da ne idete preko 10 megapiksela jer ćete imati prevelike fajlove.

1.2. Snimanje fotografija

Kod snimanja fotografija morate voditi računa o nekoliko stvari:

1. Svjetlo

Što više, to bolje! Ako nema svjetla, tu je uvijek blic.

Ako pak snimate bez posebnog osvjetljenja i blica, postavite fotoaparat u način rada prilagođen slabom svjetlu. PRIPAZITE NA DRHTAVE RUKE jer će vam i najmanji pokret zamutiti sliku.

Da bi pak fotoaparat dobro fokusirao u polumraku, uključite tkz. AF assist lamp - mala LED dioda koja obasjava vaš objekt snimanja prije samog okidanja, a u svrhu ispravnog fokusiranja.

2. Ispravan odabir načina rada fotoaparata.

Ako neznate što radite, ostavite fotoaparat u full auto načinu snimanja (obično je prikazan kao mali zeleni fotoaparat ili piše auto)

Noviji fotoaparati navedenih proizvođača će više manje automatski dobro odraditi sve, pa čak i automatski odabir makro načina snimanja.

Pitate se što je to makro način? To je način snimanja prilagođen snimanju objekata iz VRLO VELIKE BLIZINE - tipično 1cm - 50cm. S njim snimamo cvijeće, pupoljke, tučke i latice kad ih želimo vidjeti DETALJNO i to preko cijelog ekrana! KUŽITE??

Ako ste ikad snimali micu ili kiticu iz velike blizine, a ispala Vam je mutna, u 80 posto slučajeva niste odabrali macro način snimanja. Preostalih 20 posto otpada na neispravno fokusiranje.

Makro mod rada na samom fotoaparatu obično je označen ikonom u obliku cvijeta.

3. Snimanje fotografije

Odabrali ste svjetlo, postavili fotoaparat u ispravan način rada i što sad?

Jedino što vam je preostalo jest pritisnuti okidač. Ali... pripazite.

Mnogi neznaju da je prilikom snimanja fotografija potrebno fokusirati objektiv na objekt snimanja. to radimo na način da objekt snimanja postavimo u sredinu kadra (unutar ciljnika na ekranu ili okularu fotoaparata), a onda PRITISNEMO OKIDAČ DO POLA, DA SE OBJEKT UHVATI U FOKUS. Kad je objekt snimanja u fokusu, onda i samo onda, SA I DALJE DO POLA PRITISNUTIM OKIDAČEM, možemo kadrirati tj. pomaknuti objekt lijevo ili desno u kadru, a da i dalje objekt snimanja ostane u fokusu.

1.3. Medij za pohranu slika

Digitalni fotoaparati slike pohranjuju na memorijske kartice. Ima ih više vrsta i prilikom kupovine morate znati koja paše baš za vaš fotoaparat.

Toplo preporučujem da za potrebe snimanja Vaše intime nabavite posebnu memorijsku karticu samo za tu svrhu!

Ako imate samo jednu memorijsku karticu, ako ikad posudite nekome fotoaparat, zajedno sa karticom na koju ste snimali svoju dragu sa nečijim kurcem duboko u njoj znajte:

OPASNOST!!!

Da, moguće je vratiti čak i obrisane fajlove sa Vaše memorijske kartice. Ne treba biti haker za tako nešto. Dovoljno je znati za mogućnost.

Dakle izbjegavajte posuđivati fotoaparat sa memorijskom karticom nepoznatima, A POGOTOVO POZNATIMA !!!

S druge strane, ukoliko pak nekim nesretnim slučajem izbrišete fotografije, na ovaj način ih možete i vratiti. Evo linka za besplatni softwer koji to omogućuje i sa fotoaparata i sa hard diska.

MSN/E-mail ludensex@gmail.com